ИК Кръгозор  
Кошница
книги: 0
цена: 0.00 лв.

Откъси от онлайн дискусия, посветена на чиклита, в която участват съзвездие от модерни писатели, в това число и Карол Матюз

- Какво е определящо за една чиклит книга?

К.М.: Чиклитът има един определен хаплив стил, който е характерен за жанра. Това е откровена литература за съвременната жена, гарнирана с пикантен хумор и самоирония. Тези книги са свързани с модерни теми, които касаят младите жени. Освен това повечето издания имат розови корици!

- Според Вас каква е читателската аудитория на чиклита?

К. М.: Всяка жена, която някога е имала проблем! В необятното поле на чиклита нито една пречка не е останала непреодоляна. Има по нещо за всеки. В единия край на спектъра се сблъсквате с дилемите на традиционалиската, която ходи по срещи с мъже, а в другия – с изключително сложните отношения, свързани с деца или изневери между партньори. Скоро четох дори и чиклит, в който беше засегнат изключително сериозният проблем за изнасилване по време на срещи.

Освен това аз имам и много читатели мъже. Обаче те посягат много колебливо към книги с пастелни корици. Мисля, че ги четат в отчаян опит да разберат какво се случва в главите на жените... J

- Задължително ли е чиклитът да е смешен, за да сработи?

К.М.: Да! Мисля, че чиклитът в същността си е пикантен и забавен. Освен това трябва да е с малко хаплив и остър език. Той представя безпощаден поглед към живота в действителния му вид и използва хумора като средство за избягване или за справяне с проблемите. А това може би е един от най-ефективните механизми за оцеляване, които притежава човечеството. Обичам книгите ми да са леки за четене и – надявам се – да предизвикват много смях, но също така искам да навляза и по-дълбоко в емоциите и може би дори да предизвикам някоя и друга сълза.

- Има ли друга ценност в чиклита освен това, че предлага бягство от реалността и забавление?

К.М.: Аз пиша четивни и весели книги, посветени на всички онези дилеми, които характеризират живота ни в съвременния свят. Определено гледам на тях като на начин да се откъснем от действителността и да се забавляваме – мисля, че много от ситуациите, за които пиша, са преувеличени и раздути, почти до степен на фарс. Изстисквам от тях всяка капка хумор, която мога – но се опитвам да балансирам с патос. И ми се струва невероятно колко много жени и мъже ми пращат имейли всеки ден и ми споделят – „Я виж ти, това е точно моят живот! А си мислех, че никой друг не ме разбира!”. Потръпвам при мисълта, че толкова много хора водят изтерзан живот, но също така ми се струва и че чиклитът удря точно в десетката и помага на мнозина. Надявам се, че този жанр им осигурява причина да се усмихват и да се преборят с болката в сърцето си.

- Има ли формула за „чиклит” или някакви „задължителни елементи”?

К.М.: Мисля че някои от ранните книги в направлението чиклит могат да се нарекат „произведени по формула”, но сега жанрът се е развил и е разширил границите си, за да обхване широк спектър от сложни проблеми. Мисля, че проблемът на чиклита – ако изобщо има такъв – е, че поради стремежа огромно количество книги да се издават и оформят със сходен дизайн, е много трудно да се каже нещо за качеството на съдържанието само от корицата. Има тенденция всички книги да изглеждат еднакво, а всъщност в жанра присъства всичко – от стремежа на младите жени към кариера и мъж, до проблемите на по-зрелите жени, обвързани в сложни отношения и житейски проблеми. „Задължителните елементи” според мен са силна, борбена героиня, която преодолява трудностите в собствения си живот, като в същото време носи още няколко дини под мишница – всъщност нормалните неща! Освен това винаги е полезно, ако отнякъде се появи смъртоносно красив „принц на бял кон”... „J

- Списанията за мода и козметика – а всъщност и културата ни като цяло – бомбардират жените с образи, които често ги карат да се чувстват като хора от „по-долна класа”. Смятате ли, че чиклитът, където героините признават своите провали, наясно са с недостатъците на тялото си и правят грешки, дава възможност на жените да се чувстват по-добре?

К.М.: Да. Изненадващо, но е факт, че можеш да имаш страхотен живот и без да притежаваш манекенски пропорции! Според мен посланието на чиклита е, че днес жените имат властта да правят каквото пожелаят – разполагаме с необходимите възможности да го сторим. Чиклитът възприема идеята, че животът не е перфектен, че е изпълнен с грешки и непредсказуеми ситуации, но пък това е реалността и животът е, за да бъде изживян! Героините в чиклита може би невинаги получават мъжа, но пък винаги оцеляват (като в песента на Глория Гейнър...!) Те стават по-силни с опита и продължават напред и нагоре в живота. Смятам, че е стимулиращо да пиша точно в този жанр.

- Смятате ли, че терминът „чиклит” е принизяващ?

К.М.: Във Великобритания днес на тази дума се гледа с известно пренебрежение – но не бих казала, че това ме притеснява. Аз вече съм във възраст, в която е удоволствие все още да ме наричат „чик” (от англ. „chick” – пиленце, маце) ! Макар че предпочитам названието „романтична комедия” – струва ми се, че това е по-точно определение за нещата, които пиша. Много ми е неприятно, когато някой каже, че това е прекалено наситен пазар. А забелязвали ли сте колко криминални романи и трилъри се бълват постоянно?

- Разкажете ни за някоя ваша среща с почитател. Или за впечатляващ имейл?

- Преди няколко месеца бях на едно парти, където се запознах с жена, която моя приятелка ми представи като голяма почитателка на книгите ми. Жената беше толкова шокирана от личната среща с мен, че си изтърва чашата с вино. И после изглежда се почувства толкова вцепенена от случилото се, че не можа да ми проговори в продължение на цял час – време, през което аз бръщолевех неистово в опит да я накарам да се почувства по-спокойна. В това време тя ме беше зяпнала с обожание и настървено попиваше всяка моя дума, сякаш съм някаква суперзвезда. Ужасно се притесних от случката, но пък поне за секунда получих представа какво й е на Мадона във всеки един момент!

(за пълен текст на дискусията - Bookreporter.com)

Търси
ИК Кръгозор

1113 София,
ул. "Александър Жендов" 6, ет. 3, офис 303
тел.:(02) 944 53 80
office@kragozor.com

Член на Асоциация Българска книга

 

 

 

Новини
Интервю с Диего Галдино
Филмът "Момчето, което обичаше Луната" с български субтитри
Заповядайте в „Кръгозор YA литклуб”
Още новини тук
Бестселър  - Бестселър
Откъс от книга  - Откъс от книга
Очаква се допечатка  - Очаква се допечатка
Не се очаква допечатка  - Не се очаква допечатка
Bookmark and Share

Studio ITTI
Web Based Solutions
©2006 Издателска къща "Кръгозор". Всички права запазени.