ИК Кръгозор  
Кошница
книги: 0
цена: 0.00 лв.

Световноизвестният писател Пол Кроп отговори на въпросите на ИК "Кръгозор" и отправи своето послание специално към българските си читатели!

Уважаеми г-н Кроп,

Вие сте автор на повече от 50 книги, преведени на различни езици по целия свят. Сигурни сме, че получавате много обаждания и писма от вашите фенове. Можете ли да ни разкриете защо тези млади хора толкова много харесват книгите ви?

 

Опитвам се да описвам младите хора такива, каквито наистина са. Това означава, че моите герои понякога са смешни, понякога тъжни, но винаги много приличат на самите юноши, които четат романите. Мисля, че мисията на един автор е да представя света точно такъв, какъвто е в действителност, и да бъде колкото може по-честен.

 

Имате ли любима книга или герой?

 

Страхувам се, че имам прекалено много любими книги.

 

Ще ни издадете ли тайната – как се създават бестелъри за тийнейджъри? Смятате ли, че тази група читатели има специални нужди, предпочитания или критерии?

 

Ключът към писането за юноши е да създадеш герой, за когото читателите да могат да се вълнуват. Това важи и за моите книги, които са реалистични, но също и за фантастичните ченива като “Хари Потър” да речем. Един привлекателен герой траябва много да прилича на своя читател, но може би да бъде малко по-смешен, или леко по-глупавичък, или пък да му се случват по-екстремни приключения.

 

В България Вашата книга”Анатомия на свалките” ще бъде публикувана като част от националната кампания на ИК “Кръгозор” - “Бъдещето ни се случва днес”, която е посветена специално на младите читатели. В началото на кампанията статистиката, с която разполагахме, сочеше, че само 5% от българските тийнейджъри казват, че четат книги (извън тези от учебната програма). Какво бихте казали на своите български читатели? Смятате ли, че четенето е важно и защо?

 

Отговорът е много простичък: четенето ви прави умни. Четенето освен това е и забавление, но това може да се каже и за още доста други дейности. Най-прекрасното нещо в четенето обаче е, че то показва как всъщност функционира реалният (пък и въображаемият) свят. А това прави задачата да живееш в същия този свят далеч по-лесна.

 

Вие сте бивш тийнейджър, бивш учител на тийнейджъри и родител на бивши тийнейджъри. Кои са най-добрите и най-лошите страни на това да си тийнейджър в наши дни?

 

Мисля, че днес е доста по-трудно да си тийнейджър. Докато аз растях, тийнейджърите имаха усещането, че ще могат да променят света. А сега повечето тийнейджъри смятат, че светът е твърде голям или твърде сложен. Но той ще бъде променен и то ще се променя само към добро, ако младите хора вложат своята страст и енергия в построяването на новото бъдеще.

 

Кажете ни нещо повече за своята книга”Анатомия на свалките”?

 

”Анатомия на свалките” може да бъде четена на две нива. На повърхността това е историята на едно момче, което се е впуснало в отчаяно преследване на момичета – но не постига особен успех. В дълбочина обаче, историята разказва за това как Алън Маклин се опитва да се самоопредели – да намери мястото си в своя град, в своята социална група. Да разбере какво означава да бъдеш млад мъж. Алън получава лоши съвети и добри съвети; той преживява срамни епизоди, но понякога постига и неочаквани успехи. Повечето от нещата, които му се случват, са ужасно смешни, но в книгата има и нещо скрито по-дълбоко от сатирата. Международният комитет за младежка литература (IBBY) веднъж бе определил моите книги като “критика на обществата в Северна Америка” и ми се струва, че в това има известна истина.

 

Знаем, че сте използвали собствените си синове като протоипи на някои от героите си. Алан Маклин от”Анатомия на свалките” също ли е реално момче?

 

Синовете ми Алекс и Джъстин със сигурност ще отрекат, че имат нещо общо с Алан – но аз използвах различни случки и епизоди от техния живот в изграждането на Алан и неговите приключения. Всъщност синът ми Алекс дори промени края на ”Анатомия на свалките”. След като прочете ръкописа ми, той каза: “Това не би се случило с Алан”. Попитах го откъде знае. “Защото не би ми се случило на мен по този начин” – отговори той. И така аз трябваше да променя финала. Мъдрият писател трябва да се вслушва внимателно в читателите си.

 

В този момент много тийнейджъри са се впуснали в търсене на първия си приятел/ първата си приятелка? Какво бихте ги посъветвали? Кое е най-важното нещо, което трябва да търсят?

 

Тийнейджърите в наши дни толкова отчаяно копнеят да излизат с “популярни” момичета / момчета.. Това е малко тъжно. Приятелят или приятелката, от която всъщност се нуждаят, е човек, който може да балансира тяхната личност, който може да порасне заедно с тях. Винаги е много смешно, когато - двайсет години по-късно - погледнете отново към хлапетата, които са се водели за “ужасно популярни” в гимназията, и започнете да се чудите “каква всъщност е била причината за това?”.

 

Не можем да избегнем този последен въпрос, тъй като всичките ни читатели ще искат да знаят отговора... Какви са спомените Ви от тийнейджърските Ви години? Как премина първата Ви среща с момиче? Претърпяхте ли някакви по-особени инциденти?

 

Първата ми среща бе с момиче на име Линда, която ухаеше изумително на сапун. Срещнах я на някакво ученическо мероприятие, водих я на няколко концерта и продължавах да се мъча да разбера откъде точно идваше този мирис на сапун. Но тя продължаваше да противодейства на моите пропити от изследователски намерения ръце, така че аз никога не достигнах до отговора. И все пак това беше първото ми романтично изживяване ... една неразрешима мистерия!

 

Много благодарим за това интервю!

ИК “Кръгозор”

(Интервюто бе публикувано във в-к "Всичко за жената" от 12.10.2006г.) 

Търси
ИК Кръгозор

1113 София,
ул. "Александър Жендов" 6, ет. 3, офис 303
тел.:(02) 944 53 80
office@kragozor.com

Член на Асоциация Българска книга

 

 

 

Новини
Интервю с Диего Галдино
Филмът "Момчето, което обичаше Луната" с български субтитри
Заповядайте в „Кръгозор YA литклуб”
Още новини тук
Бестселър  - Бестселър
Откъс от книга  - Откъс от книга
Очаква се допечатка  - Очаква се допечатка
Не се очаква допечатка  - Не се очаква допечатка
Bookmark and Share

Studio ITTI
Web Based Solutions
©2006 Издателска къща "Кръгозор". Всички права запазени.