ИК Кръгозор  
Кошница
книги: 0
цена: 0.00 лв.

Г-жо Пикнет,

Вие вече сте добре позната на българския читател с книгите за темплиерите и Торинската плащаница в съавторство с Клайв Принс. У нас също има голям интерес и дискусии относно различните тези за случилото се преди 2000 години, за Исус, Мария Магдалина, Йоан Кръстител. Казват, че Вашите книги са вдъхновили Дан Браун за неговия трилър – не го съдите вие, а господата Майкъл Бейджънт, Ричард Лий, Хенри Линкълн. Защо?

- Според тях той е плагиатствал и затова го съдят. В съда Дан Браун заяви, че е взел идеите и информацията от нашата книга "Прозрението на тамплиерите". Ние не сме повдигали обвинения, защото няма основания за това: ние пишем нонфикшън (научно-популярни книги), докато той пише роман (измислица) и може да използва за основата му всичко – в случая той призна, че се е позовавал на нашата книга.

- На българския пазар се появи Вашата нова книга – “Мария Магдалина: тайната богиня на християнството”. В България темата за Мария Магдалина в момента е много актуална и дискутирана. Известни са тезите за нейния образ според Дан Браун, Лий, Линкълн и Бейджънт и Маргарет Старбърд. Вашата теза се различава от техните, въпреки че градите хипотезите си върху едни и същи факти. (техните са, че Мария Магдалина е била женена за Исус, от когото има деца – основатели на династията на Меровингите, и се спасили в Южна Франция)...

- Другите автори се позовават на вътрешна информация, почерпена от френски източници. Всички те са се обединили около идеята за кръвната линия. Ние тотално отричаме свещената тайна за кръвната линия, както и съществуването на тайни братства, които я пазят. Тази история за Братството на Сион е в основата на "Шифърът на Леонардо", но ние го отричаме, както и че други общества са пазители на свещената кръвна линия.

- Каква е истината за отношенията между Мария Магдалина и Исус? На какви нови факти извън вече коментираните попаднахте по време на Вашето разследване по стъпките на Магдалина?

- Не само, че не признаваме тази свещена кръвна линия, но ние не вярваме, че Исус и Мария Магдалина са били женени и че са имали деца, защото няма официални документи, които да са в полза на тези твърдения. Като доказателства използваме написаното в Новия завет. Каква е истината не може да се каже. Но ако проследите неканонизираните евангелия, и особено на Тома и на Мария Магдалина, ще откриете, че е било твърде разпространено сред ранните християни виждането, че Исус и Магдалина са любовници – цитат от евангелието как Исус често я целувал по устата и реакциите на ревност от страна на другите ученици.

- Според вас на Тайната вечеря Леонардо да Винчи е изобразил Мария Магдалина, която се е отдръпнала от Исус Христос, защото е била разочарована. От какво ?

- Аз бях първата, която забеляза, че нарисуваният от Леонардо св.Йоан не е той, а тя – това е жена и то Мария Магдалина. Композиционно Леонардо е ситуирал Исус и Магдалина така, че те образуват голямо М и разстоянието между тях образува голямо V – символът на Свещената женственост и за да пресъздаде тази форма, ги е нарисувал отдръпнати. Не знам дали е имало разочарование, но е възможно да е разбрала нещо, както съм писала и в книгата си “Мария Магдалина: тайната богиня на християнството”.

- Според Вашата теза Мария Магдалина, Исус и дори Йоан Кръстител са чужденци, тоест не юдеи – а какви са?

- Мария Магдалина и Исус, като че не са си били вкъщи в Юдея. Държали са се като чужденци. Не са спазвали законите – Магдалина е ходила незабрадена, с разпуснати коси по улиците, което е билро ужасен грях и престъпление според юдейския закон, а от друга страна на Исус не му е пукало изобщо от това нейно държане. Ранните християни са го наричали Чужденеца.

Исус и Магдалина може би са били евреи, а са идвали от Египет и са се отличавали от традиционните judes. От ранни писма сме запознати, че главата на Йоан Кръстител е отрязана в Александрия (Египет) – има египетска връзка и в този случай.

Твърди се, че Мария Магдалина е била от висока каста, че е била принцеса. Аз определено бих казала, че е била богата; дори в Библията е казано, че тя и други жени са издържали Мисията на Исус. Имала е много пари и се е държала като аристократ. Не е била обикновена жена. Ако се позовем на гностичните евангелия, можем да твърдим, че Мария Магдалина е била оторизирана да дава заповеди и че на нея са се подчинявали. Твърди се, че тя идва от място, наречено Магдала, което се намира на брега на езеро Ганли. Това би обяснило името й. Но истината е, че по нейно време не е имало такъв град (той съществува в момента, но в миналото се е наричал по друг начин). Имало е Магдала в другия край на Египет, в Етиопия. Все пак обаче Магдалина не е производно на място, а според последните тълкувания се приема като прякор или титла. Аз вярвам, че това е титла. В най-древната традиция – Савската царица била известна като Магда, т.е. Великата. Това име е обозначавало статус.

За Исус се знае, че не е бил свикнал (не е принадлежал) към Юдея. Той вероятно е бил евреин от Египет. Неговите последователи казват за него, че произхожда от рода на Давид и е на половина цар, но е трудно да се установи произходът му, тъй като няма достатъчно доказателства.

- Какво мислите за автентичността на Месията?

- Това засяга пряко отношенията между Исус и Йоан Кръстител. Дори в Новия завет може да се намери намек, че те не са били в много добри отношения. Това е много странно, защото – както знаем – целият живот на Йоан Кръстител е бил посветен на идеята да открие и дочака Месията, т.е. Исус. И него е покръстил. Но съвременните изследователи смятат, че двамата са били жестоки врагове и последователите им – също.

Исус дори е обиждал Йоан Кръстител, като според Новия завет го е наричал “син на жена”, т.е. незаконно роден. Когато човек с модерно мислене чете това, може би ще си помисли, че това е комплимент. Но всъщност това е ужасна обида, която означава, че човекът е без баща, че е копеле.

Истината е, че те не са се разбирали изобщо и, ако четете внимателно Библията, когато Йоан Кръстител е в затвора, той изпраща съобщения на Исус, в които казва: “Ти ли си действително избрания, който чаках, или трябва да търся друг?”.

- Има ли Исус нещо общо със смъртта на Йоан Кръстител?

- Група еретици през вековете (особено в Европа) смятат, че Исус и определени негови последователи са имали пръст в смъртта на Йоан Кръстител. Това звучи шокиращо за много хора и е радикално твърдение. Дали е истина или не – никога няма да разберем.Група хора, имащи достъп до древни документи, са мислели, че определена групировка е организирала смъртта на Йоан Кръстител. Те се позовават на това, че веднага след затварянето на Йоан Кръстител, Исус вдига ръка срещу неговите последователи. Те до ден днешен се наричат Йоанисти и са в Ирак, горкичките. Имаме данни, че са мразели Исус, тъй като за тях той е бил узурпатор.

- Има много легенди и теории за това какво представлява Граалът? Вашата версия (че това е отрязаната глава на Йоан Кръстител) на какви факти се основава?

- Никога не е имало доказателства, че Светия Граал е съществувал. Това е средновековна измислица, нещо като романтична легенда. Както се посочва и в “Шифърът на Леонардо”, има много теории относно предмета, за който са се водели битки в Средновековието. Според най-ранните истории Граалът не е бил нещо специфично.

Първоизточниците на тези истории са келтски легенди, в които се разказва за отрязана глава върху поднос. И в една от ранните версии на историята за Граала се разказва точно за това. Така че част от кръстоносните походи са целяли да се намери отговора на въпроса чия е била тази глава. Имало е доказателства, които потвърждават тази история. Говори се за съществуването на малка армия от последователи, която е охранявала главата. И то армия от покръстени, а не от християни (едно време е имало разграничение между двата термина), известна под името “Покръстените мъже”. Това доказва, че около Йоан Кръстител е имало последователи, които не са били християни в традиционния смисъл.

- Според Вас коя е била фигурата с най-голямо значение за християнството?

- Свети Павел, защото той е създал религията и е проповядвал. Той пръв отива извън юдейските общества и проповядва християнството. Той е формулирал цялата идея за Исус като Божи син. Знам, че е спорно, но смятам, че той пръв е излязъл с тази идея. Ако прочетете текстовете на Свети Павел, ще видите, че той първи характеризира Исус като Божествен образ.

- Защо според Вас Църквата е изопачавала образа на Мария Магдалина през вековете?

- Защото тя е била много популярна. Ако погледнете в Новия завет, всички останали жени са описани като принадлежащи към определен мъж/ баща – като дъщери или жени на еди кой си, или като сестри. Но в нейния случай само името й е достатъчно. Няма описание за принадлежност към някой мъж. Църквата е разбирала, че Мария Магдалина е била много важна и не могат да я изтрият от историята. Знаели са, че много хора са чували за нея.

През VІв. Григорий І я нарича “проститутка”. Но той е обявил това без да има доказателства. Въпреки всичко сякаш това негово твърдение се е превърнало във факт. Ако попитате сега католиците, те ще ви кажат, че е била проститутка. Но това не е доказано. Напротив, ако съдим по другите документи (гностическите), тя е била прекрасна жена – интелигентна, лидер и – най-важното – Исус не само я е обожавал, а я е наричал Апостол на Апостолите (не Свети Петър, а нея!). И тя е била тази, която да наследи неговото дело във вечността. Църквата не е понесла идеята жена да е лидер. Те са я описали като пропаднала, като патологично виновна, като бивша проститутка. И хората са започнали да поддържат този образ.

Търси
ИК Кръгозор

1113 София,
ул. "Александър Жендов" 6, ет. 3, офис 303
тел.:(02) 944 53 80
office@kragozor.com

Член на Асоциация Българска книга

 

 

 

Новини
Интервю с Диего Галдино
Филмът "Момчето, което обичаше Луната" с български субтитри
Заповядайте в „Кръгозор YA литклуб”
Още новини тук
Бестселър  - Бестселър
Откъс от книга  - Откъс от книга
Очаква се допечатка  - Очаква се допечатка
Не се очаква допечатка  - Не се очаква допечатка
Bookmark and Share

Studio ITTI
Web Based Solutions
©2006 Издателска къща "Кръгозор". Всички права запазени.