ИК Кръгозор  
Кошница
книги: 0
цена: 0.00 лв.

Запознайте се с Брена Йованоф

Няма грешка, така се изписва фамилното й име. Дядото на Брена Йованоф е от Македония. Фамилията му е била Иванов. Той емигрира в САЩ. В края на ХІХ и началото на ХХ век пристигащите с кораби от Европа са били държани известно време под карантина на о. Елис, преди да бъдат транспортирани до Ню Йорк. Когато дядото на Брена стъпва на пристанището, служителят се е опитал да произнесе името му на английски език и го е записал по този начин в новите му документи.

Самата Брена Йованоф е спокойна и скромна. Стилът й е всичко друго, но не и обикновен, тя е извън границите на стандартите. Освен това притежава мрачно, иронично чувство за хумор, което е изключително освежаващо и изненадващо. Със самоирония говори и за себе си: „Здравейте! Аз съм Брена и пиша романи за тийнейджъри. Какво да ви кажа за себе си... Добра съм във футбола, във видеоигрите и в правенето на страхотни ронливи сладкиши! Хич не ме бива в танците и във вземането на решения. Изобщо не вдъхвам доверие като авторитетна личност. Подозирам, че причина за това е ниският ми ръст и впечатлението, което създавам, че изобщо нямам представа за какво говоря, когато реша да изложа някоя своя идея. От петнайсетгодишна спрях да ходя на училище и преминах на домашно обучение. Предполагам, че това е повлияло на възгледите ми за света по начин, който дори не мога да си представя.”

Интервю с Брена Йованоф

За какво се разказва в „Подмененият”?

Брена Йованоф: Хъм... Бих казала, че „Подмененият” е мрачна, предизвикателна история, която се развива в един стар, бивш индустриален град. Това е книга за любовта, семейството, разни мъртви неща и как да намериш мястото си в света.

 

„Подмененият” е доста зловеща история. Как ти хрумват такива неща? Какво те вдъхнови?

Б. Й.: Винаги съм обичала хоръра, затова за мен беше съвсем естествено да заема елементи от тази традиция. Може би най-голямото ми вдъхновение за града Гентри беше едни разказ на Шърли Джаксън „Лотарията”. Винаги съм се очаровала от идеята за това как си затваряме очите за ужасите около нас – мисля, че е толкова зловещо и същевременно странно привличащо.

 

Има ли други автори, които са повлияли на твоето писане?
Б. Й: Обичам Франческа Лия Блок и Адам Рап, но най-голямото ми вдъхновение е Сандра Сиснерос. Прочетох „Къщата на Манговата улица” на петнайсет години и това напълно промени начина, по който възприемах литературата.

 

В „Подмененият” главният герой Маки Дойл е направо обсебен от музиката. Ти като него ли си? Има ли групи, които влияят на писането ти?

Б. Й.: Това е малко странно, но аз всъщност съм много зле в музикално отношение. Обичам да слушам музика, но изобщо не я разбирам. Повечето групи, които слушам, имат страхотни текстове, така че явно за мен това е най-важно. Любимата ми група е Firewater – те определено ме вдъхновиха за образа на бандата в „Подмененият”.

 

А какво вдъхнови героите?

Б. Й.: Всъщност го направи самата история. Знаех, че исках да напиша история за подменените деца, но развиваща се в съвременността. Сюжетът сякаш се роди готов в главата ми, а героите просто си дойдоха един след друг.

 

Кога разбра със сигурност, че искаш да бъдеш писател?

Б. Й.: Мисля, че след 11-тата ми година винаги съм го знаела, но едва след като навърших двайсет години, започнах да мисля за това като за истинска възможност. След това всяко мое решение в живота беше свързано и фокусирано върху решението ми то наистина да се случи.

 

Корицата на „Подмененият” е изумителна. Имаш ли някаква роля в нейното създаване?

Б. Й.: Никаква, но не бих могла да искам по-красива корица! Фотографът е Джонатан Баркат, а дизайнерът е Натали Суза, и мисля, че и двамата свършиха страхотна работа!

 

Интервюто е преведено от: Readingteen.net

Подмененият
Подмененият Читателска класация - рейтинг 4.91Читателска класация - рейтинг 4.91Читателска класация - рейтинг 4.91Читателска класация - рейтинг 4.91Читателска класация - рейтинг 4.91

Автор: Брена  Йованоф
Жанр: детско-юношеска, Корица: мека, корична цена 11.90 лв. 9.52 лв.

Поръчай

И още в резюме ...
Търси
ИК Кръгозор

1113 София,
ул. "Александър Жендов" 6, ет. 3, офис 303
тел.:(02) 944 53 80
office@kragozor.com

Член на Асоциация Българска книга

 

 

 

Новини
Интервю с Диего Галдино
Филмът "Момчето, което обичаше Луната" с български субтитри
Заповядайте в „Кръгозор YA литклуб”
Още новини тук
Бестселър  - Бестселър
Откъс от книга  - Откъс от книга
Очаква се допечатка  - Очаква се допечатка
Не се очаква допечатка  - Не се очаква допечатка
Bookmark and Share

Studio ITTI
Web Based Solutions
©2006 Издателска къща "Кръгозор". Всички права запазени.