ИК Кръгозор  
Кошница
книги: 0
цена: 0.00 лв.

Емануил Трейман е фотограф, председател на фондация „Трейман”, главен координатор на „Месец на фотографията” и организатор на „Фотоваканция”. Той е един от тричленното жури на фотоконкурса „Необикновеното в обикновените неща в моя град”, организиран от ИК „Кръгозор”.

1. Какво е за теб фотографията?

Е. Т.: За мен фотографията e общуване. Харесва ми да откривам автора, скрит във всяка снимка.

2. Най-необикновеното, което си снимал?

Е. Т.: През 2008 г. бях в Сенегал като фотограф на българския национален отбор по петанк*. Цялото преживяване беше необикновено за мен.

3. Коя от историите, които си запечатал на лента, те е развълнувала най-силно?

Е. Т.: Интересно е, че ме питате за лента. Вероятно именно на лента съм снимал най-много. Харесваше ми онзи дълъг път между снимането, проявяването на лентата и достигането до снимката. Винаги има един трепет „дали е станало”

Mиналата година имах една серия, в която снимах обичащи се двойки. Снимките бяха съпроводени с кратки интервюта, в които си говорихме защо тези хора се обичат. Хареса ми да открия „лицето” на любовта.

4. В какво откриваш истинското лице на града?

Е. Т.: В онези места, които само местните знаят и обичат. Аз имам такива в София, а и често, когато пътувам, се стремя някой от живеещите там да ме заведе на „своето” място. По този начин усещам духа на града, на хората в него.

5. В романа „Музеят на необикновените неща” се казва, че човешкото око не е способно да улови реалната гледка, защото е ограничено от собствената си човечност, замъглено от съжаления, възгледи и вяра. Но окото на фотоапарата улавя света такъв, какъвто е. Какъв е светът през твоя обектив?

Е. Т.: Дори и обективът не е съвсем... обективен. В ръцете на фотографа той е насочван според погледа на автора. Светът през моя обектив е такъв, какъвто искам да го покажа.

*Петанк е спорт, в който се мятат едни метални топки, правилата са много подобни на тези на кърлинга, играе се основно от възрастни хора в градинките във Франция... поне така си мислех преди Сенегал.

Търси
ИК Кръгозор

1113 София,
ул. "Александър Жендов" 6, ет. 3, офис 303
тел.:(02) 944 53 80
office@kragozor.com

Член на Асоциация Българска книга

 

 

 

Новини
Интервю с Диего Галдино
Филмът "Момчето, което обичаше Луната" с български субтитри
Заповядайте в „Кръгозор YA литклуб”
Още новини тук
Бестселър  - Бестселър
Откъс от книга  - Откъс от книга
Очаква се допечатка  - Очаква се допечатка
Не се очаква допечатка  - Не се очаква допечатка
Bookmark and Share

Studio ITTI
Web Based Solutions
©2006 Издателска къща "Кръгозор". Всички права запазени.