ИК Кръгозор  
Кошница
книги: 0
цена: 0.00 лв.

„Всичко започна в книжарничката на Хюго” е първият роман на Шели Кинг. След като завършва английска литература в университета в Тенеси, тя се насочва към софтуерната сфера и работи в Силициевата долина за редица стартъпи и фирми като автор, мениджър на проекти, системен архитект, мениджър професионални услуги и стратег за социалните медии.

В дебютния си роман авторката разказва историята на главната героиня Маги, която попада на старо издание на „Любовникът на лейди Чатърли”. В белите полета на книгата тя намира написани бележки между двама непознати. Кои са били те? Кога са живели? Каква е била съдбата им? Докато Маги търси отговорите, тя разбира истини за себе, които променят живота й.

Ето какво споделя авторката Шели Кинг за романа „Всичко започна в книжарничката на Хюго”:

Според Вас това книга за любовта ли е? Как бихте определили тази история?

Смятам, че „Всичко започна в книжарничката на Хюго” е история за различните проявления на любовта – за любовта към работата, към семейството, към приятелите, с които се обграждаш, за любовта към книгите, дори и за любовта към една много необичлива котка. Докато романтичната история от бележките е в сърцето на книгата, то откриването на собствената романтичната любов не е основното пътешествие на героинята Маги. Според мен лейди Чатърли и Маги имат един и същ проблем, когато става дума за романтична любов - и за двете сексът е лесен, но любовта е много по-сложна и трудна.

Героинята Маги започва работа във „Водното конче” - местната книжарница за стари книги. Докато четях книгата, виждах, чувах и усещах миризмата на любимото ми райско кътче за стари книги всеки път, когато Маги беше във „Водното конче”. Ползвахте ли някоя определена реална книжарница като модел за тази в романа?

Да, разбира се. Има една невероятна книжарница за стари книги в Маунтин Вю, Калифорния, която се казваBookBuyers. Обожавам това място и хората, които работят там. Дълго време един мой съсед работеше там, така че знам в детайли какво е да работиш в книжарница за стари книги. Както казва Маги в романа: „Запалените читатели си мечтаят да притежават книжарница”. Истината обаче е, че работата в книжарниците е тежка и трудна. Опитах се с всички сили да предам романтиката на книжарниците за стари книги, но в същото време да покажа и реалността.

Защо според Вас книжарниците за стари книги са толкова специални? Мислите ли, че само заклетите читатели изпитват такива чувства към тези книжарници, или книжарниците предизвикват подобни емоции у всеки човек?

Мисля, че хората обичат да купуват каквото и да е на изгодни цени, а подобни книжарници продават книги с отстъпки. Така че смятам, че това е отговорът. Но също така предлагат книги с изчерпани тиражи и други, които са трудни за намиране, а на хората им харесва този процес на откриване. И в това се крие истинската романтика на книжарниците за стари книги.

Да се върнем на бележките, които Маги намира в „Любовникът на лейди Чатърли”. Разговорът между двамата непознати, които си пишат в книгата, ми напомни заподобно мое преживяване в гимназията. Започнах да си контактувам в час по история с непознат от друг клас,като пишех текстове на песни върху един чин. Който и да седеше на чина през следващите часове, коментираше песните и така започнахме да си пишем, което продължи с месеци (учителят сигурно ни е мразел). Беше странно, защото това си беше нашата тайна, но очевидно и други хора също са чели как се развива разговорът ни. Тогава се зачудих дали и Вие не сте имали подобно преживяване, което да Ви е вдъхновило за историята на Хенри и Катрин? Или пък идеята Ви е дошла по друг повод?

Завиждам Ви! Много ми се иска да ми се беше случило нещо такова и на мен. За съжаление не е такъв случаят. Идеята ми за бележките дойде от две различни преживявания. Първото е, че още от детските си години бях очарована от нещата, които хората пишат в книгите. Винаги са ми казвали, че не трябва да пиша в книгите и поради тази причина това ми се виждаше дръзко и бунтарско. Другото преживяване е свързано с един труден период от живота ми, когато ходех вBookBuyers- любимата ми книжарница за стари книги, сядах на едно малко столче сред тъмните рафтове с книги и четях до късно вечерта. Винаги имах много книги вкъщи, но това се превърна в навик, който развих, за да се накарам да изляза от къщи, защото, както казах, преживявах труден период. Бях по средата на „Любовникът на лейди Чатърли”, когато една вечер отидох до книжарницата и книгата беше изчезнала. Не беше голяма загуба, защото имаше други копия, но се замислих как щях да го приема, ако имаше нещо важно за мен в тази книга. Какво щеше да стане, ако пишех на някого в тази книга, а тя изведнъж изчезне? А ако беше единствената ми връзка с другия човек? Както знаете, това е да си писател. Винаги вземаме нещо обикновено и го превръщаме в нещо необикновено, за да видим какво ще се получи.

В романа една от героините казва: „Изумително е да намериш любовта в книга, нали така? Книгите са толкова секси. Книжарниците също.” Смятам, че много хора биха намерили себе си във „Всичко започна в книжарничката на Хюго”, защото обичат книгите, но какво секси има в книгите?

Хората асоциират четенето с интелигентността, а интелигентността със секса. Както се казва: можеш да поразкрасиш грозното, но глупавото – никога. Ако говорим сериозно обаче, книгите докосват струни в душата и разпалват умовете ни. Правят ни съпричастни към нечия чужда история. Карат ни да се смеем. Карат ни да се ядосваме. Изпитваме всички тези емоции и когато сме влюбени. Също така и изборът ни на книги е много личен. Така че винаги е много интимно преживяване, когато разбереш какви книги харесва някой, особено когато има елемент на изненада. Съпругът ми прилича на актьора Сам Елиът - тип каубой, и преподава приложна физика. На първата ни среща ми каза, че харесва да чете много различни неща, но когато пътувал по работа, обичал да чете автори, които го разсмиват – като Джанет Еванович или Сю Графтън. Хареса ми, че този умен, висок мъж с плътен глас, който е фен на науката, чете книги, насочени към жени. Но това не беше „нещо срамно” за него, не ги криеше на електронния си четец. Купуваше си тези книги на летището и ги четеше в самолета, а също така ги споделяше и с другите пасажери. Това ми разкри много за него и го направи суперсекси в моите очи.

Източник:Stephpostauthor.blogspot.bg

Търси
ИК Кръгозор

1113 София,
ул. "Александър Жендов" 6, ет. 3, офис 303
тел.:(02) 944 53 80
office@kragozor.com

Член на Асоциация Българска книга

 

 

 

Новини
Интервю с Диего Галдино
Филмът "Момчето, което обичаше Луната" с български субтитри
Заповядайте в „Кръгозор YA литклуб”
Още новини тук
Бестселър  - Бестселър
Откъс от книга  - Откъс от книга
Очаква се допечатка  - Очаква се допечатка
Не се очаква допечатка  - Не се очаква допечатка
Bookmark and Share

Studio ITTI
Web Based Solutions
©2006 Издателска къща "Кръгозор". Всички права запазени.