ИК Кръгозор  
Кошница
книги: 0
цена: 0.00 лв.

Някои използват YouTube, за да гледат новинарски клипчета, да слушат любимата си музика или просто да губят време по същия начин, по който сменяхме каналите на телевизора. Но за други това е самостоятелна екосистема, в която се раждат звезди от ранга на тези от телевизията и киното.

Една от сензациите на YouTube, която има милиони фенове от цял свят, е американецът ейн Доусън. два на 28 години зад гърба си той има няколко канала с милиони последователи, режисирал е филма „Not Cool” (2014 г.) и е автор на книгата бестселър Мразя се(лфито си)“ ИК „Кръгозор”). Но той продължава да е същият Шейн Доусън, когото легионът му от верни фенове обожава - забавен, открит, напълно честен и очевидно амбициозен.

Шейн Доусън започва кариерата си в YouTube през 2008 г., когато все още не съществува такова нещо като YouTube звезди, а и тогава не е обмислял да превърне снимането на клипове в кариера: „По това време тъкмо отслабнах драстично, исках да съм актьор и си мислех, че това ще е начинът ми да пробия в киното, спомня си той. Започнах да ходя на прослушвания, но така и не се получи. Висях си в YouTube и се замислих – защо да не си направя собствено шоу там? Видях, че и други хора го правят. И така започнах. Качих първото си видео през 2008 г. в канала, който си направих – Shane Dawson TV. Планът ми беше да правя седмични видеа с надеждата, че хората ще ги гледат. И те ги гледаха.“

„Славата на единYouTuberе кратка!”

Част от чара на Шейн е именно в това, че прави нещата за себе си, което се разчита като автентичност в света на фалшивите послания. Когато говори за опита си в YouTube, той е откровен и дава искрени съвети на феновете си, които искат да поемат по неговия път. „Ако сериозно искате да сте влогъри, „срокът ви на годност“ е около две години и половина. Славата на един YouTuber е кратка! И мисля, че това е интересна тема за размисъл. Качвам клипчета в YouTube от дълго време и виждам как всяка година има нов популярен YouTuber и на следващата просто изчезва. Всяка година е „О, боже, този е култов!“ и на следващата отново „О, боже, този е култов!“

„Изкарах доста години в YouTube, защото правя качествени неща.За да си успешен, трябва да си интересен”

Изкарах доста години в YouTube, защото правя качествени неща. Не го напускам, за да работя по други проекти. Докато снимах филма си „Not Cool”, заснех три хиляди видеа за една седмица, складирах ги, за да не разбере никой, че ме няма.”

Според Шейн всеки, който иска да стане влогър, трябва ясно да си зададе въпроса какво ще прави след това. „Ако целта е да качвате ежедневни влогове, то след време ежедневието ви просто няма да е интересно. За да си успешен, трябва да си интересен. Трябва да имаш интересна визия за живота. Например аз никога не се цензурирам. Правя шеги, които смятам за смешни, и разказвам истории, които намирам за интересни, и се надявам, че там някъде има една група от странни хора, които също ги харесват.

Също така трябва да правите и качествени неща, добавя Шейн. Не може да качвате видеа, които не стават. Много хора се оплакват, че другите не гледат видеата им. Защото не струват! Моите клипове също не ставаха в началото и много малко хора ги гледаха.”

„Всичко е много несигурно и заради това повечето YouTuber-и се опитват да намерят други начини да печелят пари.”

Шейн съветва тези, които искат да изкарват пари от снимането на видеа: „Имайте предвид, че YouTube се променя всяка година. Променя се алгоритъмът и политиката за реклама. Някои години може да не получите нищо, други - да вземете луди пари. Всичко е много несигурно и заради това повечето YouTuber-и се опитват да намерят други начини да печелят пари – подкастове, книги, музика, филми – различни начини да се издържат. Трябва да еволюираш!”

Затова Шейн не спира да се развива. Част от тази еволюция е написването на сборника с есета „Мразя се(лфито си)“, който се превръща в бестселър. „Когато пишех книгата, исках да е за хора на моята възраст и да е книга, която всеки може да хареса, с която аз да се гордея, споделя Доусън. Надявах се моята публика да я купи, както и други хора, но знаех, че е трудно да разшириш аудиторията си извън YouTube. Радвам се, че постигнах успех, но за мен е страхотно, че има други начини да се издържам, не само от YouTube. Всичко, което правя, не само ми харесва, а ми носи и пари. Това е невероятно. Така се издържам, за да мога да правя още филми.

Но, за да си успешен в YouTube не e достатъчно само да си автентичен, прилежен и да имаш какво да кажеш – макар и това да е важно, разбира се.Трябва да имаш план.

Не искам да правя едно и също, когато стана на 30 години. Да намирам нови забавни образи, е следващото нещо, над което ще се фокусирам. Има двама млади YouTuber-и в канала ми. Правят видеа, обработват ги и ги качват на моя канал. Бих се радвал да правя това с повече хора. Например да създам новото МТV или готин, алтернативен комедиен канал. И, естествено, да правя повече филми. И просто да режисирам. Трудно е. Но това е планът.“

Източник:www.qz.com

Търси
ИК Кръгозор

1113 София,
ул. "Александър Жендов" 6, ет. 3, офис 303
тел.:(02) 944 53 80
office@kragozor.com

Член на Асоциация Българска книга

 

 

 

Новини
Интервю с Диего Галдино
Филмът "Момчето, което обичаше Луната" с български субтитри
Заповядайте в „Кръгозор YA литклуб”
Още новини тук
Бестселър  - Бестселър
Откъс от книга  - Откъс от книга
Очаква се допечатка  - Очаква се допечатка
Не се очаква допечатка  - Не се очаква допечатка
Bookmark and Share

Studio ITTI
Web Based Solutions
©2006 Издателска къща "Кръгозор". Всички права запазени.